GEEN APEN!

Gepubliceerd door Hilde Huisman op

(Deze post verscheen eerder op mijn blog www.hildehuisman.com, waar ik voortaan alleen wil schrijven over mijn werk als therapeut.)

This Feb. 20, 2015, photo shows an arrangement of peanuts in New York. For years, parents of babies who seem likely to develop a peanut allergy have gone to extremes to keep them away from peanut-based foods. Now, a major study suggests that is exactly the wrong thing to do. (AP Photo/Patrick Sison)

Met dank aan Els Spin en Anne Marie Koper voor de twitterdiscussie over dit onderwerp.

Collega Els Spin was aan het surfen om te zien of zij nog marktconform bezig was en ontdekte op het internet een vertaalbureau dat klanten werft met de volgende woorden:

“Doordat wij precies weten welke vertalers niets om handen hebben, is het mogelijk om de kosten van het vertalen te verlagen.”

Nader onderzoek naar de prijsvoering van dit vertaalbureau bracht overigens aan het licht dat ze zeker niet tot de goedkoopste behoren. Hun goedkoop is dus net zo goed duurkoop.

Wij, vertalers, riepen daarop in koor: “Smeerlappen zijn het, dit is ronduit schofterig, voor of met zulke slavendrijvers wil je toch niet werken!” En Anne Marie Koper tweette:  “If you pay peanuts… you get monkeys.”

Tot zover deze kleine discussie op internet. Zelf heb ik niet nagezocht welk vertaalbureau hier aan het werven was. Wel weet ik dat er vele grote vertaalbureaus zijn, die het op merkwaardige wijze klaarspelen om vertalers voor hen te laten werken tegen absurd lage tarieven. Dat zij desalniettemin topkwaliteit van deze vertalers eisen, lijdt geen twijfel. Echter, de kruik gaat zolang te water tot hij barst. In mijn 25-jarige ervaring als vertaalster heb ik helaas meer dan eens vertalers letterlijk ten onder zien gaan aan veel te lange werkdagen tegen veel te lage tarieven. Veelal werkten zij op een te klein en slecht verlicht zolderkamertje, aangezien er geen geld is voor een fatsoenlijke studeerkamer.

Het vreemde is dat de grote vertaalbureaus toch forse tarieven rekenen naar hun klanten. De ruime marge die ze hierdoor opstrijken, hebben zij nodig om hun prestigieuze kantoor met veel personeel te kunnen bekostigen.

Zelf heb ik als vertaalbureau altijd een eerlijke prijs betaald aan mijn “onderaannemende” vertalers, vakkundige, intelligente, goed opgeleide, accuraat en ijverig werkende, op tijd leverende mensen, met velen van wie ik al 20 jaar of langer samenwerk. Ik weet dus wat ik aan ze heb, en zij weten wat ze aan mij hebben, ook dat ik stipt op tijd betaal bijvoorbeeld. Als zij aan mij werk uitbesteden, krijg ik van hen diezelfde eerlijke prijs en tijdige betaling voor mijn werk. Collegialiteit noemen wij dat.

Mijn kantoor is niet prestigieus, maar ziet er keurig uit. Ik kan met fatsoen klanten ontvangen, hen een kop goede koffie of thee naar keuze aanbieden. Het is van alle gemakken voorzien die nodig zijn om kantoor te houden.

Voor het opzetten en drijven van mijn onderneming heb ik nimmer een cent of eurocent geleend, de inventaris heb ik steeds kunnen onderhouden en uitbreiden vanuit de verdiensten van het vertaalbureau. Dit laatste is misschien wel de reden dat Big Ben Translations nog altijd bestaat en niet tijdens de crisis over de kop is gegaan. Ik heb er altijd voor gewaakt om geen schulden te maken.

Op grond van het bovenstaande meen ik te kunnen zeggen dat mijn prijzen dus eerlijk zijn. Ik lever uitstekende, nee uitmuntende kwaliteit vertalingen, zowel voor het Engels als voor de andere talen, tegen een prijs die marktconform is.

De mooie reputatie die Big Ben Translations heeft opgebouwd in deze 25 jaar, heeft het vertaalbureau geen windeieren gelegd, maar anderzijds ook geen grote rijkdom gebracht. Dat laatste had ik leuk gevonden, maar zoals het nu is, ben ik dik tevreden.

Natuurlijk kun je je vertalingen onderbrengen bij een goedkopere vertaler, als de kwaliteit niet belangrijk is, bijvoorbeeld omdat je alleen maar zelf wilt weten wat er staat in die Russische tekst. Houd daarbij dan wel in gedachten wat Anne Marie Koper tweette:  “If you pay peanuts… you get monkeys”.

Als dat is wat je wilt, apen, tja, dan is een koopje natuurlijk een goede keus.

funny_monkey


Hilde Huisman

Hilde M. Huisman-Thijs, tolk en beëdigd vertaalster Engels-Nederlands en Nederlands-Engels, wbtv no. 58